iec  mnac

Diccionari d'artistes

catalans, valencians i balears

Diccionari d'artistes

Presentació Crèdits Matèries Institucions adherides



A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Josep Maria Bartrina i Thomās

Barcelona (Barcelončs), 27-12-1877 - Barcelona (Barcelončs), 20-6-1950

Dibuix  Pintura del segle XIX  Pintura del segle XX 


Obra - Exposicions - Bibliografia


El reconegut metge uròleg Josep M. Bartrina i Thomàs, catedràtic de cirurgia de la Universitat de Barcelona (1911), era també pintor i dibuixant. Format a Mataró (Maresme), s’inicià en aquest camí artístic quan ja estudiava medicina i assistí a l’acadèmia d’art de Pere Borrell del Caso, a Barcelona, on fou condeixeble dels redactors de la revista manuscrita Il Tiberio (1896-1899), en la qual, si bé hi era sovint esmentat, ell no col·laborà. Això no obstant, abans de començar la carrera de medicina i cirurgia, en la qual es llicencià el 1900, ja havia iniciat la d’arquitectura, que no acabà.

El 1896 exposà el dibuix a llapis Echando un pitillo, i el 1898, l’oli Cabeza de estudio a les respectives edicions de l’Exposició General de Belles Arts de Barcelona. Més tard i de manera ocasional, compaginà les seves dues grans aficions il·lustrant part del capítol dedicat a la pròstata (figura 1) del llibre Médecine opératoire des voies urinaires, del doctor Joaquín Albarrán (París, 1909).

Assolí un prestigi màxim en la medicina, que l’ocupà gairebé per complet; tot i això, arribà a presidir l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de Salut de Catalunya i de Balears entre els anys 1913 i 1915 (per a més informació, vegeu M. B. C., «Josep Maria Bartrina i Thomàs», a Galeria de metges catalans, Barcelona, Col·legi de Metges de Barcelona, s. d.). Paral·lelament, va fer amb una certa constància exposicions individuals d’art, tant als anys trenta (figura 2) com durant la postguerra. En aquestes mostres, presentà nombrosos paisatges —Argentona (Maresme), el Cros (Maresme), Agell (Maresme), Llançà (Alt Empordà), Sant Hilari Sacalm (Selva), el Montseny, Cardedeu (Vallès Oriental), s’Agaró (Baix Empordà), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Camprodon (Ripollès), Cadaqués (Alt Empordà) i Castellterçol (Moianès)—, escasses figures, natures mortes i flors, així com alguns dibuixos.

Obra

El caràcter alternatiu que l’activitat pictòrica va tenir en la carrera del doctor Bartrina fa que, segurament, no hi hagi obres seves que tinguin un relleu especial respecte de les altres.

Exposicions

Exposicions individuals

Barcelona, Galeries Laietanes (juliol del 1930 i desembre del 1934); Barcelona, Galerías Layetanas (se’n va fer una de novembre a desembre del 1943 i una altra de maig a juny d’un any de la dècada del 1940 —en el catàleg imprès no hi consta l’any—).

Exposicions col·lectives

Barcelona, Exposició General de Belles Arts (1896 i 1898); Barcelona, Casal del Metge (desembre del 1932).

Bibliografia

J. F. Ràfols (dir.), Diccionario biográfico de artistas de Cataluña: desde la época romana hasta nuestros días, vol. I (Barcelona, Millà, 1951); Josep-Eladi Baños i Elena Guardiola, «Eponímia mèdica catalana. Els epònims de Josep Maria Bartrina i Thomàs» (Annals de Medicina, vol. 103, núm. 3, 2020, p. 132-137).

Francesc Fontbona
Informaciķ sobre l'autor

Diccionari d'artistes catalans, valencians i balears - Institut d'Estudis Catalans - Museu Nacional d'Art de Catalunya

IEC

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona. 
Telèfon +34 932 701 620. diccionari.artistes@correu.iec.cat - Informació legal

MNAC

Palau Nacional, Parc de Montjuīc, s/n, 08038 Barcelona. Telèfon +34 936 22 03 60. Contacte - Informació legal

Amb el suport de

Diputació de Barcelona