Les arts plàstiques i l'arquitectura són el gran emblema de la nostra identitat cultural. Per raons òbvies d'immediatesa visual i d'innecessària traducció, són allò que des de fora pot resultar més atraient de la nostra cultura. Per això urgeix posar al dia una mena d'inventari, el més complet possible, dels seus creadors.
Des del venerable treball de Joan Francesc Ràfols, Diccionario biográfico de artistas de Cataluña (1951-1953), i la seva continuació, Diccionario Ràfols de artistas contemporáneos de Cataluña y Baleares: pintura, dibujo, escultura, grabado, ilustración (1985-1989), no s'ha intentat cap actualització d'aquesta mena de publicacions malgrat l'enorme progrés dels estudis d'art des d'aleshores, amb treballs exhaustius fets des de les universitats i des dels museus.
L'àrea que s'ha tingut en consideració és la de tots els territoris de parla catalana. Els treballs ja històrics d'Antoni Furió (1839) o del baró d'Alcahalí (1897) són les arrels llunyanes del projecte en referència a les Illes Balears i al País Valencià.
En conseqüència, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), mitjançant la seva Secció Històrico-Arqueològica, i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) han cregut oportú treballar plegats per encetar aquest nou i magne projecte, que ofereix en línia —és a dir, de forma oberta i gratuïta i també fàcilment revisable— un nou i complet Diccionari dels nostres creadors en totes les especialitats de les arts plàstiques, l'arquitectura, la fotografia i el disseny, amb articles més detallats que els de les enciclopèdies generals ja existents. Els redactors de les veus han estat triats entre els historiadors i historiadores de l'art i els experts —entre ells, membres de l'IEC i conservadors del MNAC— més adients d'acord amb les seves recerques o coneixements sobre un artista determinat.
En un primer moment, ens hem posat la limitació de no considerar els artistes en actiu, atesa ja la magnitud de la tasca i per tal que el temps permeti una mínima consolidació de la seva fortuna crítica.
Cadascuna de les entrades presenta un resum biogràfic del creador —si escau—, una valoració crítica global de les seves aportacions, una menció a les obres més destacades amb algunes il·lustracions, a més d'un apartat en què se citen les exposicions més destacades i una bibliografia actualitzada (de forma completa quan la seva dimensió sigui raonable o en forma de bibliografia seleccionada per als artistes més ben estudiats).
El caràcter d'alta divulgació del Diccionari i el seu format en línia fan imprescindible que els articles no duguin notes al peu ni dins el text, ja que pel seu caràcter de detall en dificultarien la lectura. La bibliografia final ja permetrà als lectors més interessats la validació dels continguts que es presenten. Cal advertir també que la presència d'una fitxa en el moment actual o la seva llargada respecte d'altres no representen en cap cas una jerarquització de la importància dels biografiats.